LHBTQIA+

Het kopje LHBTQIA+ is om seksualiteiten en genderidentiteiten aan te duiden die afwijken van de cis- of hetero-norm en daarom vaak discriminatie mee maken. Het is een mondvol, omdat we zo min mogelijk mensen uit willen sluiten, maar ideaal is het niet. Maar bij gebrek aan beter gebruiken we de term LHBTQIA+. Hieronder staat een overzicht van een paar identiteiten die dit omvat. Dit is nog best lastig, want gender en seksualiteit is een complex iets en we leren er steeds meer over. Zeg het dus vooral als er iets ontbreekt!

Lesbisch – vrouwen die zich emotioneel, romantisch of seksueel aangetrokken voelen tot vrouwen.

Homoseksueel – mensen die zich emotioneel, romantisch of seksueel aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht of gender. In LHBTQIA+ doelt dit op mannen die op mannen vallen.

Biseksueel – een persoon die zich emotioneel, romantisch of seksueel aangetrokken kan voelen tot meerdere genders, maar niet altijd op hetzelfde moment, op dezelfde manier of in dezelfde mate.

Panseksueel – een persoon die geen verschil ervaart in de manier of mate waarop ze zich tot verschillende genders aangetrokken voelen.

Transgender – mensen die niet de genderidentiteit hebben die zij bij hun geboorte hebben meegekregen.

Transman – mannen die het gender vrouw hebben toegewezen gekregen bij hun geboorte, maar nu hebben ontdekt dat ze een man zijn.

Transvrouw – vrouwen die het gender man hebben toegewezen gekregen bij hun geboorte, maar nu hebben ontdekt dat ze een vrouw zijn.

Non-binair – iemand wiens gender niet past in de categorieën van man of vrouw.

Bigender – iemand met twee verschillende genders.

Agender – iemand zonder gender.

Genderfluïde – iemand voor wie de manier waarop diegene gender beleeft kan veranderen.

Intersekse – mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw zoals de maatschappij die hanteert.

Aseksueel – mensen die geen seksuele aantrekkingskracht ervaren.

Aromantisch – mensen die geen romantische aantrekkingskracht ervaren.

Queer – een overkoepelende term die mensen vaak gebruiken om niet-traditionelere genderidentiteiten en seksuele oriëntaties te omschrijven.

Questioning – soms weet je het gewoon allemaal niet (en dat hoeft ook niet) en dan is er gelukkig de term questioning, voor als je nog in dubio bent over je seksualiteit of genderidentiteit.